Nieuws

Zaterdag 2 september start de Nationale Mosselweek. Met de ‘R’ in de maand neemt de belangstelling voor Zeeuwse mosselen in Nederland traditioneel sterk toe. Na de primeurmaanden juli en augustus piekt de mosselconsumptie in september significant. Het thema van de mosselweek is dit jaar ‘Schuif aan bij de mosseltafel’. Thuis of in een van de deelnemende restaurants.

Gedurende 2 zaterdagen in augustus kon het publiek in Yerseke kennismaken met de wereld van en achter de mossel.


Zaterdag 5 augustus organiseerde het Nederlands Mosselbureau voor de eerste keer voor haar Facebookfans de Mosselfandag. Mensen hadden zich massaal opgegeven, er was plaats voor maximaal achthonderd mosselliefhebbers. Het enthousiasme was overweldigend. ,,Wij hebben hen laten kennismaken met de wereld achter de Zeeuwse mossel. Ze konden meevaren op een kotter, de mosselveiling bezoeken en binnenkijken bij een van de mosselbedrijven. Uiteraard zijn er volop heerlijk mosselen gegeten.’’ Mosselmaaltijden waren in een tent aan de Koningin Julianahaven tegen een fanprijs van 6,50 euro verkrijgbaar.

Twee weken later op zaterdag 19 augustus opende de Nederlandse Mosselveiling wederom haar deuren tijdens de jaarlijkse Mosseldag Yerseke. Bezoekers konden zich onderdompelen in de wereld van de mosselen bij de Mosselhandel Experience en een kijkje in de schelpdier- en visserijwereld bij de diverse informatiestands. Zo konden ze bij Marine Stewardship Council terecht  voor info over vis en duurzame visserij en in een zogenaamde pulsbak zelf ervaren op welke wijze de vis tegenwoordig door de visserij geprikkeld wordt om uit de bodem in het visnet te zwemmen. Mosselkok Pim van Engelenburg geeft live cooking demo’s. ’s Middags vond op de Oosterschelde een vlootschouw plaats, een hoogtepunt waar velen aan hebben deelgenomen en genietend van het inmiddels doorgebroken zonnetje meevoeren op 1 van de prachtig versierde kotters.

 

Mosselen uit de Nederlandse wateren mogen ook de komende vijf jaar het MSC-keurmerk voeren. Met glans hebben zowel de mosselbodemcultuur-kwekers als de hangcultuurkwekers het hercertificeringstraject doorlopen. Nederlandse mosselen uit de Waddenzee en Oosterschelde en Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn aantoonbaar duurzaam.


Certificaat voor bodem- en hangcultuur verlengd
De mosselsector is blij dat het strenge hercertificeringstraject probleemloos is afgerond. “Het hernieuwde MSC-keurmerk bevestigt dat onze productiewijze in kwetsbare natuurgebieden als de Waddenzee en de Zeeuwse delta in harmonie is met het ecosysteem. Ook de Zeeuwse hangcultuurkwekers zijn foutloos geslaagd voor het ‘examen’,”  aldus Addy Risseeuw, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur.

Certificeringsproces
De twee mosselproductiewijzen zijn volgens de MSC Visserij Standaard beoordeeld door de onafhankelijke certificeerder MEC Certification Ltd. MSC staat bekend als ’s werelds meest betrouwbare en breed erkende standaard voor duurzame wildgevangen vis, schaal- en schelpdieren. De drie principes van de MSC Visserij Standaard zijn: gezonde bestanden, minimale effecten op het mariene ecosysteem en effectief beheer.

Mosselculturen in Nederland
Mosselen worden in Nederland bevist of beter gezegd gekweekt in de Waddenzee en Oosterschelde. Het ‘kweken’ is een vorm van natte landbouw. De mosselkweker vist mosselzaad op of vangt het via zogenaamde mosselzaadinvanginstallaties in. Vervolgens zaait hij het natuurlijke mosselzaad uit op zijn percelen in de Waddenzee of Oosterschelde. Twee tot drie jaar later zijn de mosselen – gevoed door de natuurlijke omgeving – klaar om geoogst te worden.. Nederland telt 88 mosselbodemcultuur-kwekers die jaarlijks zo’n 57 miljoen kilo Zeeuwse mosselen aanvoeren. Daarnaast is ook voor vier bedrijven uit de mosselhangcultuur – aangesloten bij de Vereniging Zeeuwse Hangcultuurkwekers – de certificering verlengd. Deze mosselproducenten vangen hun mosselzaad door het van touwen te schrapen en vervolgens in lange kousvormige netten in het water op te laten groeien tot consumptiemossel.

Onder toeziend oog van vier finalisten van de verkiezing Miss Nederland 2017 is op 28 juni 2017 op de Oosterschelde de nieuwe oogst van de Zeeuwse mossel opgevist. Het was het startschot voor het nieuwe seizoen waar mosselliefhebbers in België en Nederland reikhalzend naar hebben uitgekeken. Vanaf nu is de zilte delicatesse weer overal volop verkrijgbaar.


 

De liefhebbers kunnen zich volgens veilingmeester Nico van Zantvoort van de Nederlandse Mosselveiling, verheugen op een mooie gevulde mossel. “De schelpen zijn nog wel wat klein, maar de groei zal zich de komende weken doorzetten.”

De groei blijft wel wat achter ten opzichte van vorig jaar ondanks de zomerse weken van de afgelopen tijd. Er zijn nog weinig grote mosselen. Regen kan er mogelijk nu toe bijdragen dat het voedselaanbod in de kweekgebieden toeneemt en de groeiachterstand wordt ingehaald.

Mosselen eten op zandplaat
De start van het seizoen is in het Zeeuwse mosselhart Yerseke altijd reden voor een feestje. Een uitgebreid gezelschap liet zich vandaag de eerste mosselen bijzonder goed smaken. Dat gebeurde bij eb op een drooggevallen zandplaat in de Oosterschelde. Slechts een paar uur per dag ligt deze plaat – direct naast de natte pakhuizen van de mosselen in de Oosterschelde - droog. Zeeuwse mosselkokers bereidden er ‘mosselen natuur’ en de twee Belgische winnaars van het populaire TV-programma “Mijn Pop-Up restaurant” maakten mosselen klaar op de barbecue met een speciaal witbier. De bekende biersommelier Ben Vinken was onder de indruk van hun keuze. “Witbier met mosselen is een ideale combinatie. De lekkere zuren van een witbier passen uitstekend bij de zilte smaak van de Zeeuwse mosselen.”

Feiten en cijfers mosselsector

De Nederlandse productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor 60 procent in de Waddenzee en voor 40 procent in de Oosterschelde. De mossel doet er ongeveer twee jaar over om consumptierijp te worden. De 88 mosselkwekers brengen de mosselen dan naar de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Hierna spoelen de mosselen zandvrij op de verwaterpercelen (natte pakhuizen) in de Oosterschelde en vervolgens gaan ze naar een van de Zeeuwse mosselbedrijven, waar de mosselen verder worden verwerkt en verpakt.

De meeste mosselen gaan naar de zuiderburen. Zij nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening. Het eten van mosselen zit verankerd in de Belgische eetcultuur. Mosselen worden gezien als een nationaal product. Vanaf vandaag zullen de mosselpannen op de terrassen aan de kust en in de grote steden niet aan te slepen zijn. Frankrijk en Duitsland staan op plaats 2 en 3 van de afzet. In Nederland is de consumptie van mosselen groeiend. De piek ligt later in het seizoen rond september.

Go To Top